Add this page to:


نگرانی عفو بين الملل از شکنجه فعالان حقوق فرهنگی آذربايجان

جمعه ۱۷ خرداد ۱٣٨۷ - ۶ ژوئن ۲۰۰٨

ساوالان سسی: سازمان عفو بين الملل، روز پنج شنبه ۵ ماه ژوئن، نسبت به «شکنجه» صدها فعال حقوق مدنی آذربايجان، ابراز نگرانی کرد.

در اعلاميه سازمان عفو بين الملل گفته شده که صدها نفر، در دومین سالگرد تظاهرات اعتراض آميز بر عليه انتشار کاريکاتور توهين آميز به آذربایجانی ها در روزنامه دولتی در ماه مه 2006،دستگیر شده و عده ای از آنها هم اکنون نیز، در بازداشت به سر می برد.

پنج ژوئن 2008
UA 158/08

نگراني براي سلامتي /نگراني از شکنجه و ديگر انواع بد رفتاري/ زندانيان عقيده

ایران

فعالان حقوق فرهنگی آذربایجان:

حسن اسدي 30 ساله
علي صدیقی 35 ساله
حجت تاريورديان 40 ساله
اکبر حسين زاده 34 ساله
احد رضوي 20 ساله
امير محمد بنائي صادق
و صد ها نفر ديگر


نامبردگان بالا جزو صد ها نفري هستند که از تاريخ 16 ماه مه تا کنون بازداشت شده اند. اخيرا در سالگرد تظاهرات اعتراض آميز بر عليه انتشار کاريکاتور توهين آميز به آذربایجانی ها در روزنامه دولتی در ماه مه 2006، تظاهرات گسترده اي صورت گرفته است. آنهائي که بازداشت شده اند در خطر شکنجه و يا ساير انواع بد رفتاري قرار دارند. گفته ميشود امير محمد بنائي صادق و احد رضوي در روزهاي اخير شکنجه شده اند.

حسن اسدي فعال حقوق آذربایجاني چند روز قبل از 22 ماه مه 2008 - سالگرد تظاهرات - ناپديد شده است. گزارش شده که اعضا، خانواده وي هيچ اطلاعي از محل نگهداري وي نداشته و تهديد شده اند که نبایستی موضوع وي را عمومی کنند. با اين حال، آنان تصميم گرفته اند که موضوع را به اطلاع عموم برسانند. حسن اسدي قبلا چندين ماه در سال 2007 در بازداشت بسر برده و در اين مدت تحت شکنجه قرار گرفته است.

علي صدیقی حوالي ظهر روز 16 ماه مه در محل کار خود در شهر تبريز توسط مامورين امنيتي بازداشت شد. در جريان جستجوي محل کار وي، مامورين امنيتي اعلامیه هائی در ارتباط با تظاهرات بزرگداشت سالگرد تظاهرات اصلي سال 2006 پيدا کردند. پس از آن مامورين امنيتي بدون داشتن حکمي به جستجوي خانه علي صدیقی پرداخته و اموال شخصي وي شامل کامپيوتر، کتابها، سي دي ها و پوستر ها را با خود بردند. بنا به اظهار انجمن دفاع از زندانيان سياسي آذربایجان در ايران (ADAPP) که مقر آن در کانادا است، جستجوي خانه وي تا 22 ماه مه طول کشيده است. در اين روز خانواده علي صدیقی فهميدند که وي در حبس مجرد در مرکز باغ شمال وزارت اطلاعات در تبريز نگهداري ميشود. اينکه وي تا کنون به جرمي متهم شده باشد، مشخص نيست.

حجت تاريورديان در شروع تظاهراتي که در 21 ماه مه در تبريز برگزار شد دستگير گرديد. تظاهر کنندگان بوسيله مقامات امنيتي مورد حمله و ضرب و شتم قرار گرفتند. مامورين در چشم تظاهر کنندگان گاز اشگ آور پاشيده و در حاليکه خيلي از تظاهر کنندگان از صحنه خارج شدند ، حجت تاريورديان توسط مامورين برده شد. خانواده وي در حدود روز 27 ماه مه اطلاع يافتند که وي در مرکز باغ شمال وزارت اطلاعات در تبريز نگهداري ميشود. اتهام مشخصي بر عليه وي وجود ندارد.

امير محمد بنائي صادق و احد رضوي در خانه خود در حاليکه اعلاميه هاي مرتبط با سالگرد انتشار کاريکاتور را چاپ ميکردند دستگير شدند. بنا به گفته بازداشت شدگاني که اخيرا از بازداشگاه هاي تحت کنترل وزارت اطلاعات در تبريز آزاد شده اند، امير محمد بنائي صادق و احد رضوي شکنجه شده و نياز به درمان فوري پزشکي دارند. کتک زدن متداوم امير محمد بنائي صادق، زخم موجود پاي وي را تشديد نموده است. آزاد شدگان ادعا ميکنند که وي بشدت درد ميکشد و مامورين وزارت اطلاعات مانع درمان وي ميشوند.

امير محمد بنائي صادق و احد رضوي در خانه خود در حاليکه اعلاميه هاي مرتبط با سالگرد انتشار کاريکاتور را چاپ ميکردند دستگير شدند. بنا به گفته بازداشت شدگاني که اخيرا از بازداشگاه هاي تحت کنترل وزارت اطلاعات در تبريز آزاد شده اند، امير محمد بنائي صادق و احد رضوي شکنجه شده و نياز به درمان فوري پزشکي دارند. کتک زدن متداوم امير محمد بنائي صادق، زخم موجود پاي وي را تشديد نموده است. آزاد شدگان ادعا ميکنند که وي بشدت درد ميکشد و مامورين وزارت اطلاعات مانع درمان وي ميشوند.

اطلاعات در مورد سابقه موضوع

آذربایجانیها ؛ در ایران بزگترین اقلیت قومی باشند آنها عمدتا شیعه بوده و در مناطق شمال و شمالغرب ایران ساکن هستند و دست کم 25 الی 30 در صد از جمعیت ایران را شامل می شوند. اگر چه آنان بطور کلي در جامعه ايران بخوبي جذب شده اند، اما در سالهاي اخير بطور فزاينده اي حقوق فرهنگي و زباني مانند حق تحصيل بزبان ترکي آذربايجاني، که معتقدند در قانون اساسي ايران آمده است، و همچنين حق تجليل از ميراث فرهنگي و تاريخي خود را مطالبه کرده اند که اغلب اين مطالبات توسط مقامات ايراني سرکوب شده است.

در ماه مه 2006 در اعتراض به کاريکاتور اهانت آميز منتشره در 22 ماه مه 2006 روزنامه دولتي ايران در مورد آذربايجاني ها ، در بخش ها و شهر هاي عمدتا آذربايجاني شمال غربي ايران تظاهرات گسترده اي صورت گرفت.

صد ها و بلکه هزاران نفر نفردستگير شدند و تعدادي نيز بنا به گزارشات بوسيله نيروهاي امنيتي کشته شدند، اگر چه منابع رسمي تعداد بازداشت شدگان و کشته ها را کمتر اعلام کردند. در سالگرد هاي تظاهرات 2006، صد ها آذربايجاني به خيابان ها ريخته اند تا هويت فرهنگي خود را بعنوان آذربايجاني اظهار و به آن تاکيد کنند.

اقدامات پيشنهادي:

لطفا درخواست هاي خود را سريعا به انگليسي، ترکي، فارسي و يا بزبان خودتان ارسال کنيد:

- اصرار به مقامات براي کسب اطمينان از اينکه فعالان حقوق مدني آذربايجاني علي صدیقی، حجت تاريورديان، اکبر حسين زاده، احد رضوي و امير محمد بنائي صادق با شکنجه و بد رفتاري مواجه نميشوند.

- اصرار به مقامات براي دسترسي فوري و مرتب افراد فوق به خانواده خود و وکيل مورد نظر خودشان و هر نوع مداواي پزشکي که لازم داشته باشند.

- ياداوري به مقامات که استفاده از اعترافاتي که زير فشار کسب شده باشد بر اساس ماده 38 قانون اساسي ايران ممنوع ميباشد.

- درخواست از مقامات براي آزادي بازداشت شدگان مگر اينکه اينان به جرمهاي جنائي مشخصي متهم شده و تحت محاکمه فوري و منصفانه اي قرار گيرند. اگر اينان صرفا به خاطر اقدامات صلح آميز در ارتباط با سازماندهي تظاهرات و حمايت از حقوق مدني بزرگتري براي آذربایجان هاي ايران بازداشت شده اند، بايستي فورا و بدون قيد و شرط آزاد شوند.

مراجعه به :

وزير اطلاعات:
غلامحسين محسني اژه اي
وزارت اطلاعات، خيابان نگارستان دوم، خيابان پاسداران
تهران، جمهوري اسلامي ايران
ایمیل: iranprobe@iranprobe.com

رییس قوه قضاییه:
آیت اله محمود هاشمی شاهرودی
حوزه رياست قوه قضائيه / دفتر رياست قوه قضائيه
خيابان پاستور، خيابان ولي عصر، جنوب سه راه جمهوري، تهران 1316814737
جمهوري اسلامي ايران
در قسمت موضوع به نويسيد : جهت اطلاع آیت اله شاهرودی
ايميل : info@dadgostary-tehran.ir


رونوشت به:
نمايندگان پارلمان از تبريز، آذر شهر و اسکو
علي رضا منادي سفيدان، شکور اکبر نژاد، مسعود پزشکيان
مجلس شوراي اسلامي، ميدان بهارستان، تهران، جمهوري اسلامي ايران
Fax : 98 21 3355 6408

و برای نمایندگی جمهوری اسلامی در کشورهای محل زندگی تان .

لطفا درخواست را سريعا بفرستيد. چنانچه درخواست های خود را بعد از 17 ژوئیه ۲۰۰۸ارسال می کنید، با دبیرخانه سازمان عفو بین الملل یا شعبه عفو بین الملل در کشورتان تماس بگیرید.

متن انگلیسی