يک هفته با حقوق بشر در ایران، سه بيانيه، يک خواست: آزادي
منبع: روز آنلاین
سامان رسول پور
s.rasoulpour@gmail.com
در هفته اي که انقلاب اسلامي 29 ساله شد، ايران به دليل نقض آزادي بيان در رتبه ي آخرين کشورهاي جهان قرار گرفت، صدها فعال مدني به ادامه بازداشت دانشجويان اعتراض کردند و قوه قضاييه در حالي که دو حکم اعدام را لغو کرد، براي يک فعال مدني در زاهدان حکم اعدام صادر کرد.
سازمان گزارشگران بدون مرز در بخشي از گزارش ساليانه خود، به بررسي وضع آزادي بيان و مطبوعات در ايران پرداخت.جمهوري اسلامي ايران در رده بندي گزارشگران بدون مرز، "شاگرد آخر کلاس" عنوان شده و به عبارتي در رديف آخرين کشورهاي جهان قرار گرفته است؛ کشورهايي که آزادي بيان در آنها به شدت نقض مي شود.همچنين زندان اوين با پنج روزنامه نگار دربند، لقب بزرگترين زندان روزنامه نگاران در خاورميانه را گرفت.در بخشي از اين گزارش آمده است: "در سال ٢٠٠٧ روزنامه نگاران ايران در تهران و يا در کردستان با ده ها مورد دستگيري، محکوميت و توقيف مطبوعات، هزينه سنگيني را متحمل شدند".
اما يک ماه و اندي از آغاز سال 2008 هم گذشت و مطبوعات و روزنامه نگاران ايراني همچنان در حال پرداخت هزينه هستند، هزينه ي کمبود ازادي بيان يا نبودن آزادي پس از بيان. پس از لغو امتياز ماهنامه "زنان" در هفته گذشته که اعتراض 120 تن از شخصيتهاي علمي و فرهنگي جهان را به دنبال داشت، اين بار ماهنامه "عصر پنج شنبه" هم پس از 9 سال فعاليت به اتهام " توهين به حجاب اسلامي" توقيف شد. بعلاوه در زاهدان "يعقوب مهر نهاد" روزنامه نگار و فعال مدني به اتهامي نامشخص به اعدام محکوم شد و مسعود کرد پور روزنامه نگار بوکاني به دليل مصاحبه با رسانه ها و شرکت در تجمعات صنفي معلمان، حکم تبعيد به تکاب را دريافت کرد.
در همين هفته ادامه بازداشت دانشجويان اعتراضاتي را برانگيخت.سه بيانيه جداگانه صادر شد و يک درخواست مشترک: آزادي دانشجويان زنداني.
300 فعال مدني و اجتماعي طي بيانيه اي نوشتند: "اکنون بيش از 2 ماه از بازداشت هاي گسترده دانشجويي در آذرماه مي گذرد. اگر چه در طي دو هفته ي اخير تعدادي از دانشجويان با قرار وثيقه هاي سنگين از زندان آزاد شده اند، اما شمار زيادي از آنان همچنان در بازداشتگاه وزارت اطلاعات در زندان اوين نگهداري مي شوند، در حال حاضر بيش از 50 دانشجو در سراسر ايران، در بازداشت به سر مي برند؛ با محکوم کردن ادامه فشارهاي امنيتي بر دانشجويان، نگراني شديد خود نسبت به وضعيت دانشجويان زنداني اعلام کرده و دستگاه قضايي را به رعايت حقوق شهروندي بازداشت شدگان فرا مي خوانيم ".
در بيانيه اي ديگر، حدود 300 دانش آموخته دانشگاه شريف نامه اي سرگشاده خطاب به آقاي شاهرودي نوشتند و خواستار آزادي سه دانشجوي زنداني دانشگاه شريف يعني " کيوان اميري الياسي"، "مهدي اللهياري" و" سروش ثابت" شدند و در ادامه همين اعتراضات حدود 30 عضو سابق و فعلي شوراي مرکزي دفتر تحکيم به تداوم بازداشت دانشجويان طيف چپ اعتراض کردند و خواستار آزادي آنها شدند.شايد همين واکنشها بود که باعث شد "سعيد حبيبي" عضو سابق شوراي مرکزي دفتر تحکيم پس از 72 روز بازداشت از زندان آزاد شود.
با اين وجود بازداشت دانشجويان در اين هفته هم ادامه پيدا کرد.نيروهاي امنيتي، "جمشيد بهرامي" و "سلام نباتي" دو دانشجوي مريواني را به دليلي نامشخص بازداشت کردند و به اين ترتيب شمار دانشجويان زنداني تنها در کردستان به 10 نفر رسيد.
از سوي ديگر قوه قضاييه، "محسن" 22 ساله را که به جرم نوشيدن مشروب الکلي به اعدام محکوم کرده بود، تبرئه و سپس از زندان آزاد کرد.همچنين رييس قوه قضاييه، حکم "شهلا جاهد" را که به اتهام به قتل رساندن همسر"ناصر محمد خواني" به اعدام محکوم شده بود، نقض کرد و دستور داد مجددا رسيدگي شود.
در هفته اي که گذشت، عفو بين الملل خواستار آزادي "جليل غني لو" فعال آذري زبان شد؛ نيروهاي انتظامي "عطا کشاورزي" بازيگر تلويزيون کهکيلويه و بوير احمد را به ضرب گلوله کشتند؛ جلوه جواهري، فعال حقوق زنان بار ديگر به دادگاه احضار شدو شوراي نگهبان چهره هاي اصلي اصلاح طلبان را رد صلاحيت کرد.
و در پايان، جايزه سال 2007 بنياد اولاف پالمه سوئد به پروين اردلان، روزنامه نگار و فعال جنبش زنان تعلق گرفت.اين بنياد در بيانيه خود دليل انتخاب اين زن ايراني را چنين عنوان کرد: "پروين اردلان با وجود تهديد، آزار و پيگرد، با پشتکار و سماجت به مبارزه براي دستيابي به آرمانهايش ادامه داده است. او و ساير زنان فعال جنبش، با اتخاذ شيوههايي مبتکرانه، موجب افزايش حمايت از خواست برابرْحقوقي شدهاند. کمپين جاري يک مليون امضاء براي تغيير قوانين تبعيضآميز، يکي از اين نمونههاي موفق است".