Add this page to:


آخرین گزارش از وضعیت زندانیان سیاسی آذربایجان و اعلامیه های صادره از سوی سازمان عفو بین الملل

منبع: اویرنجی

اویرنجی نیوز- در حالیکه رژیم سعی دارد با سانسور اخبار مربوط به زندانیان سیاسی آذربایجان و با فیلتیرینگ سایتهای حقوق بشری انتخابات فرمایشی در آذربایجان را به مرحله اجرا گذارد، سازمان عفو بین الملل در بیانیه های جداگانه ای نسبت به ادامه بازداشت، شنکجه و آزار و اذیت زندانیان ملی گرا و سیاسی آذربایجان هشدار داد.

در حالیکه سایتهای آذربایجان نقش مهمی در خبررسانی بازداشت نزدیک به بیست فعال شناخته شده در آذربایجان داشته اند، روزهای گذشته شاهد فیلتر شدن تعدادی از سایتها و وبلاگهای حقوق بشری آذربایجان بودیم. از جمله این وبلاگها می توان به وبلاگ ساوالان سسی اشاره نمود که پیش از این نیز توسط پسر ایرونی هک شده بود. علیرغم این همه سانسور فعالان حقوق بشر آذربایجان سعی می کنند به هر صورت ممکن اخبار مربوط به بازداشتها را به سراسر جهان مخابره نمایند. امید است سایتهای اینترنتی بدور از جناح بندیهای متداول فعالان حقوق بشر آذربایجان را یاری نموده و پروژه سانسور رژیم را با شکست مواجه سازند.

در همین راستا بنا به خبری که در سایت اویرنجی(http://www.oyrenci.com/) ارگان جنبش دانشجوئی آذربایجان منتشر گردید، سازمان عفو بین الملل با صدور دو بیانیه جداگانه ادامه بازداشت برادران سعید و علیرضا متین پور و همچنین بهروز صفری و لیلا حیدری ( زن و شوهر) را محکوم نمود.

اویرنجی نیوز به نقل از گزارش سازمان عفو بین الملل به شماره MDE 13/019/2008 که در مورخه سی ام ژانویه انتشار یافت، می نویسد: سعید متین پور در تاریخ 25 می سال 2007 میلادی در شهر زنجان دستگیر شده و به بند 209 زندان اوین منتقل گردید. مامورین ایرانی ایشان را تحت شکنجه وادار کرده ا ند تا به اقرار ویدویی تن دهد. در تاریخ 28 آگوست همین سال، برادر ایشان، علیرضا متین پور نیز توسط وزازت اطلاعات دستگیر و به زندان اوین منتقل گردید و تحت شکنجه قرار گرفت. تاکنون هیج نوع جرمی رسما بر علیه این دو برادر اعلام نشده و آنها رسما محکومیتی نداشته اند. خانم عطیه طاهری، همسر سعید متین پور بعد از دیدار با ایشان در تاریخ 17 دسامبر، وضعیت سلامتی سعید را بسیار وخیم گزارش کرده و اعلام نمود که سعید به شدت وزن کم کرده و دچار ریزش مو شده است. قرار وثیقه تعیین شده برای ایشان حدود 540 هزار دلار آمریکاست که خانواده ایشان قادر به تامین این مبلغ برای آزادی ایشان نمیباشند. سازمان عفو بین الملل اعتقاد دارد که سعید و علیرضا زندانین وجدان میباشند که به خاطر فعالیتهای صلح آمیز خود به نمایندگی از مردم آذربایجان دستگیر و شکنجه شده اند.

همچنین اویرنجی نیوز به نقل از گزارش سازمان عفو بین الملل به شماره MDE 13/015/2008 که در مورخه 25 ژانویه انتشار یافت، می نویسد: بهروز صفری از آذربایجان ایران که برای دستیابی آذربایجانیهای ایران به حقوق زبانی خود تلاش میکند، بدون ارتکاب به جرم و بدون محاکمه از ماه ژوئن 2007 در بازداشت به سر میبرد. همسر ایشان خانم لیلا حیدری نیز از تاریخ 28 آگوست 2007 دستگیر شده است. هر دو در حال حاضر در زندان اوین واقع در تهران به سر میبرند. هیچکدام از این زوج حق دسترسی به وکیل را نداشته اند. بهروز صفری اندکی بعد از تظاهرات مردم آذربایجان در اعتراض به کاریکاتور توهین آمیز در روزنامه دولتی ایران دستگیر شد و تا 4 دسامبر در زندان زنجان نگهداری میشد که بعدا به زندان اوین منتقل گردید. خانم لیلا حیدری به کار فروش کتاب، موزیک و دیگر محصولات فرهنگی آذربایجانی مشغول بوده است ولی محل کار ایشان در سال 2006 پلمپ شد و از ادامه کار منع گردید. در تاریخ 28 آگوست جهت دیدار همسرش به محل بازداشتگاه وزارت اطلاعات که همسرش در آن نگهداری میشد احضار گردید ولی بعد از مراجعت به آنجا ایشان نیز دستگیر گردید. ایشان نیز در تاریخ 4 دسامبر به زندان اوین منتقل گردیدند. خانواده این زوج زندانی در تاریخ 31 دسامبر توانستند با ایشان ملاقات کنند و گزارش کردند که هر دو جهت گرفتن اقرار تحت شکنجه قرار گرفته اند. به وضوح خانم لیلا حیدری از وضعیت بد سلامتی در رنج بوده است ولی کمک چندانی جهت بهبود سلامت ایشان به عمل نیامده است. ایشان دارای ناراحتی قلبی میباشند و مسولین پزشکی زندان تایید کرده اند که ایشان نیاز مبرم به مداوا در خارج از زندان دارند.

خاطر نشان می شود هم اینک دهها زندانی سیاسی و ملی گرای آذربایجان جهت برچیده شدن تبعیضات زبانی در آذربایجان جنوبی مبارزه می کنند. عباس لسانی فعال شناخته شده اردبیلی در زندان اهر، هادی حمیدی شفیق فعال دانشجوئی آذربایجان در زندان ارومیه، شیرزاد حاجی لو فعال دانشجوئی آذربایجان در زندان خوی، مهدی نوری فعال دانشجوئی آذربایجان در زندان تبریز، علی حاج محمدی فعال فرهنگی در زندان نقده، محسن حسین زاده (دمیرچی) و طیب ابراهیم زاده فعال سیاسی در زندان ماکو، منصور جدی فعال سیاسی فرهنگی در زندان اردبیل، سعید و علیرضا متین پور (دو برادر)، بهروز صفری و لیلا حیدری (زوج)، جلیل غنی لو فعالان زنجانی در زندان اوین تحت شدیدترین شکنجه ها و آزار و اذیتهای جسمی و روحی قرار دارند.

همچنین به احتمال زیاد علی عباسی در زندان اردبیل٬ رضا پاشایی در زندان نقده یا اورمیه٬ حسین فروهیده و ایرج ناجی در زندان خوی یا اورمیه (متهم به جاسوسی هستند - فعال شناخته شده نیستند) هنوز در زندان باشند. فشار روزافزون وزارت اطلاعات به خانواده های زنداینیان سیاسی مبنی بر رسانه ای نکردن بازداشت ها و تهدید خانواده ها مانع از خبررسانی کامل در این زمینه شده است.

بدیهی است بازداشت ها محدود به آذربایجانیها نبوده و دهها تورکمن نیز در بندر ترکمن در پی کشته شدن ماهی گیر جوان حسام الدین خدیور دستگیر شده اند. اویرنجی نیوز به نقل از گزارش سازمان عفو بین الملل به شماره MDE 13/016/2008 که در مورخه 25 ژانویه انتشار یافت، می نویسد: دو مرد بنام های جمشید آرازپور و حاجی آمان خدیور در هفته اول ژانویه در حین یا بعد از کشته شدن یک مرد ماهیگیر جوان ترکمن توسط نیروهای امنیتی ایران، دستگیر شدند. ایندو احتمالا در بازداشت گاه نیروهای وزارت اطلاعات ایران در شهر گرگان نگهداری میشوند و بیم این میرود که تحت شکنجه باشند.

روز 28 دسامبر، مرد 18 ساله ماهیگیر ترکمنی بنام حسام الدین خدیور توسط نیروهای امنیتی ایرانی به قتل رسید. ایشان بدون مجوز در حال ماهیگیری در دریای خزر در سواحل بندر ترکمن بوده است. 3 مرد دیگر نیز که در حال ماهیگیری غیرمجاز بودند دستگیر شدند.

حاجی عمان خدیور، برادر بزرگ مرد مقتول در مراسم عزاداری برادرش دستگیر گردید ولی مکان بازداشت جمشید آرازپور معلوم نیست. ایندو مرد دستگیر شده و نیز دیگر افراد بازداشت شده گفته اند که در حین انتقال با مینی بوس از بندر ترکمن به زندان گرگان توسط سه افسر امنیتی تحت شکنجه قرار گرفته اند. زندان بویه در گرگان برای حجم زیاد زندانیان بازداشت شده در بندر ترکمن بسیار کوچک بوده و زندانیان را قبل از انتقال به سلولهای مربوطه به مدت زمان طولانی در هوای سرد نگهداری کرده اند.

روز 30 دسامبر مردم روستاهای ماهیگیری ترکمنی شامل "چاپاقلی" و "خوجا نفس" به سمت پایگاه نظامی نزدیک چاپاقلی حرکت کرده تا اطلاعاتی در مرد بانیان این جنایت بگیرند و علیه آن تظاهرات کنند. تظاهرات ادامه پیدا کرده تا اینکه تظاهر کنندگان شیشه های پاسگاه را در هم شکسته و ماشینهای دولتی را در بندر ترکمن به آتش کشیدند. تظاهرات تا روز 6 ژانویه ادامه پیدا کرده تا اینکه نیروهای سرکوبگر رژیم وارد بندر ترکمن شدند.

تعداد زیادی از تظاهر کنندگان مرد ضرب و شتم قرار گرفته و 200 الی 300 نفر در روستاهای اطراف شامل حداقل دو نفر از "گومش دپه"، 20 نفر از چپاقلی و 75 نفر از بندر ترکمن دستگیر شدند. حتی خانواده های بازداشت شدگان از محل بازداشت و نگهداری عزیزان خود بیخبرند.

تهیه و تنظیم: احسان تبریزلی فعال دانشجوئی و حقوق بشر آذربایجان