Add this page to:


زندانیان سیاسی آذربایجان در وضعیت بسیار نگران کننده ای به سر می برند

واحید قاراباغلیvahidqarabagli@gmail.comروند برخوردها و اعمال فشار بر فعالین آذربایجانی روز به روز افزایش پیدا می کند. بازداشت‌‏هاي طولانی مدت و وضعيت نگهداري آنها به شكل نگران‌‏كننده‌‏اي تداوم دارد.

وضعیت سعید متین پور ، جلیل غنی لو ، بهروز صفری ، امیر عباس بنایی کاظمی و تعداد دیگر از زندانیان سیاسی آذربایجانی موجی از نگرانی را در بین خانواده های آنها و نهادهای حقوق بشری رقم زده است، گزارش ها حکايت از وضعيت نامناسب دیگر زندانيان سياسي آذربایجانی دارد.تشکل هاي مدافع حقوق زندانيان سياسي آذربایجانی و خانواده هاي بازداشت شدگان، از روند برخوردهاي صورت گرفته ناراضي هستند و مي گويند روند دادرسي به صورتي ناعادلانه در جريان است؛ و آنها از حق داشتن وکيل مدافع در زمان تحقيقات و مدت بازداشت محروماند و حتي بازجويي ها در بسياري موارد همراه با فحاشي و ضرب و شتم صورت می گیرد.
به رغم گذشت بیش از سه ماه از بازداشت این فعالین تا به حال به طور مشخص اطلاعي از اتهام آنها در دست نيست و وضعيت حقوقي بازداشت آنها نيز نامشخص است، بازجويي ها بدون حضور وكيل و حق دسترسي به وكيل انتخابي در جريان است ودستگاه قضایی هیچ توضیح روشن و دلیل قانع کننده ای برای بازداشت آنها ارائه نداده است. آنها در سه ماه گذشته تنها چند تماس تلفني کوتاه با خانواده داشته اند ، خانواده این فعالین نگرانی شدید خود، را از ادامه بازداشت غیرقانونی فرزندانشان اعلام داشته اند.بنا به گزارشات رسیده سعيد متين پور روزنامه نگار و مدافع حقوق بشر، که در تاریخ ۴ خرداد ماه توسط مامورین وزارت اطلاعات زنجان بازداشت شده و در بند ۲۰۹ زندان اوین در حبس انفرادی بسر می برد بشدت شکنجه شده است .در همین خصوص سازمان عفو بين الملل، روز پنج شنبه ۲۳ ماه اوت، نسبت به «شکنجه» سعيد متين پور روزنامه نگار و فعال حقوق فرهنگی آذربايجان، ابراز نگرانی کرد.
در اعلاميه سازمان عفو بين الملل گفته شده که سعيد متين پور، در بند ۲۰۹ زندان اوين، که زير نظارت سازمان اطلاعات جمهوری اسلامی قرار دارد، در بازداشت به سر می برد.بر اساس اين اعلاميه و بر پايه اطلاعات موجود، سعيد متين پور زير فشار قرار دارد تا به «اعترافات» تلويزيونی تن در دهد.در این میان مهندس عبداله عباسی جوان، مدرس دانشگاه و صالح کامرانی، وکیل مدافع آذربایجانی دیگر فعالین سیاسی میباشند که بیش از یکماه است در وضعیت نامعلومی بسر می برند. آنها در تاریخ ۲۷ مرداد ماه بازداشت و به زندان اوین منتقل شدند. مسولین دولت ایران هیچگونه اطلاعاتی در مورد این اشخاص فراهم نکرده اند.و هیچ خبری در خصوص اتهامات وارده به آنها در اختیار نزدیکان ایشان قرار داده نشده است .
همچنین سازمان عفو بين الملل نیز با انتشار بیانیه ای آقای کامرانی را يک زندانی عقيدتی دانسته که صرفأ در ارتباط با فعاليت های قانونی اش در مقام يک وکيل مدافع، و برای اعمال مسالمت آميز حقوق به رسميت شناخته شده بين المللی آزادی بيان، و تلاش برای ارتقای حقوق جامعه آذری ايران توقيف شده است.
گزارشات رسیده از تبریز حاکی است وضعیت نگهداری امیر عباس بنای کاظمی دیگر فعال آذربایجانی که روز ۲۴ اردیبهشت ۱۳۸۶ توسط مامورین اداره اطلاعات تبریز در منزل خویش دستگیر شده است و هم اینک در زندان تبریز نگهداری می شود نامطلوب است.روز ٣۱ آگوست مصادف با جمعه نهم شهریور سازمان عفو بین الملل با صدور بیانیه ای خواهان پایان بخشیدن به شکنجه و آزار و اذیت امیرعباس بنائی کاظمی فعال حقوق زبانی آذربایجان و آزادی سریع وی شد. در گزارش عفو بین الملل آمده " خانم جمیله بنای کاظمی مادر امیر عباس که یک بار با فرزند خود ملاقات کرده است به بخش ترکی آذربایجانی رادیو آمریکا گفته است که وضعیت فرزندم نامناسب است، او به شدت شکنجه شده است و در اثر شکنجه های جسمی دندانهایش شکسته و صورتش کبود شده است. مادر این زندانی سیاسی اضافه نموده است که تحت هیچ شرایطی از خواسته های بشردوستانه خودشان مبنی بر آزادی زبان مادری خویش(ترکی آذربایجانی) دست نخواهند کشید."

از طرفی شهناز غلامی فعال سیاسی آذربایجان و فعال حقوق زن در تبریز که از 29 مرداد امسال در زندان بسر می برد و عصر روز سه شنبه بیستم شهریور با وثیقه 100 میلیون ریالی پس از 22 روز بازداشت بطور موقت آزاد شده است در گفتگوی با سایت کانون زنان با اعتراض به نحوه دستگیری و نوع برخورد خشونت آمیز مامورین اطلاعاتی اظهار داشته :"مرا چشم بسته به محل بازجویی بردند و من برای اعتراض به این نوع برخورد به هیچ کدام از سوالات بازجو ها پاسخ ندادم و حتی بخش مربوط به مشخصات فردی برگه بازجویی را پر نکردم."
همزمان با افزایش فشارها بر زندانیان سیاسی و عقیدتی آذربایجان اعضای خانواده این زندانیان نیز تحت فشارهای مضاعف قرار گرفته اند.
برابر گزارش های منتشره خانم لیلا حیدری همسر آقای بهروز صفری که از سوی اداره اطلاعات برای ملاقات با همسرش بصورت تلفنی احضار شده بود، بدون اینکه موفق به ملاقات با همسرش شود، توسط مامورین بازداشت گردید. تاکنون از موقعیت و شرایط جسمی و روحی وی هیچ خبری اعلام نشده است.با گذشت چند هفته از بازداشت علیرضا متین پور و لیلا حیدری، مقامات قضایی زنجان هنوز اتهامات این افراد را عنوان نکرده اند و پیگیری خانواده های آنان برای اطلاع از سرنوشت فزندانشان بی نتیجه بوده است.
از سوی دیگر در پی اطلاع رسانی و مصاحبه خانم عطیه متین پور (عطیه طاهری) همسر سعید متین پور با رسانه های گروهی در خصوص شرایط زندانی شدن همسرش، وی از سوی وزارت اطلاعات شدیدا تحت تعقیب و آزار و اذیت قرار دارد.
همچنین خانم مینا کامرانی همسر وکیل بازداشتی آذربایجان، صالح کامرانی که خود نیز فارغ التحصیل رشته حقوق می باشد، از سوی ماموران امنیتی تهدید به بازداشت شده است. خانم کامرانی بارها طی مصاحبه با رادیوها و تلویزیونهای خارجی نسبت به آزار و اذیت همسرش اعتراض کرده بود.شواهد نشان میدهد این شکنجه ها در راستای برنامه ای هدفمند و سیاسی و در جهت بی حرمتی به کرامت زندانی و تضعیف اراده آنان صورت می گیرد.
در این میان فعالان حقوق بشری آذربایجانی با اعلام اعتراض نسبت به این رویه از نهادهاي مسئول بويژه نمايندگان محترم مجلس تقاضا دارد با بررسي اين گزارشها مانع نقض حقوق اساسي و آزاديهاي اجتماعي افراد گردند.آذربايجانی های ايران خواستار حقوقی در امور فرهنگی و زبان، از جمله حق تحصيل و آموزش به زبان مادری هستند. اما متاسفانه مقامات ايرانی به کسانی که در پی ترويج هويت فرهنگی آذربایجانی هستند، به ديده سوء ظن می نگرند و آنان را توقيف، شکنجه و محکوم به حبس می کنند. بنابر این ما خواهان تعيين تكليف افراد بي‌‏گناهی هستیم كه تنها جرم آنها دفاع مسالمت آميز از حقوق انسانی است
در پایان از تمامی سازمان های حقوق بشری می خواهیم که ضمن محکوم کردن دستگيريهاي گسترده و شکنجه فعالان سياسي اذربايجان به سرنوشت آنها بی توجه نباشند و با اعمال فشار بر دولت ایران از ادامه نگهداری بلاتکلیف این زندانیان در بازداشت گاهها خودداری نماید.
منبع خبر:http://savalansesi.blogfa.com/

تاریخ ارسال خبر: 05/07/1386