اعتراض به دستگیری صالح کامرانی و عباس لسانی درگزارش حقوق بشر سال 2006 وزارت امورخارجه آمریکا
اعتراض به دستگیری صالح کامرانی و عباس لسانی درگزارش حقوق بشر سال 2006 وزارت امورخارجه آمریکا
در این گزارش با اشاره قیام خرداد ماه 1385 ملت آذربایجان آن را بدینگونه بیان می کند: " آذری ها تقریبا یک چهارم جمعیت کشور را تشکیل می دهند و به خوبی در دولت و جامعه ادغام شده اند، از جمله رهبر انقلاب و رئیس شورای نگهبان جمهوری اسلامی. ولیکن، آذری ها نسبت به تبعیض قومی و زبانی اعتراض داشتند، از جمله قدغن کردن زبان آذری در مدارس، آزار و اذیت فعالان سیاسی آذری، و تغییر نام های جغرافیایی آذری. دولت از گذشته به احساسات ناسیونالیستی آذری ها به عنوان یک تهدید نگاه می کرد، بخصوص از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تشکیل یک حکومت آذربایجان مستقل. گروه های آذری همچنین ادعا کردند که چند تن از فعالان سیاسی آذری به دلیل حمایت از حقوق فرهنگی و زبانی برای آذری های ایرانی در زندان ها بسر می برند. دولت آنها را متهم به "شورش بر ضد حکومت اسلامی" کرده است.
در ماه مه، به دنبال انتشار کاريکاتوری در يک روزنامه که توهينی به آذری ها محسوب می شد آشوب هايی در مقياس بالا در مناطق آذری شمال غرب رخ داد (به بخش 2.الف رجوع شود). اين کاريکاتور سوسکی را نشان می داد که به زبان آذری سخن می گفت. پليس با استفاده از زور جلوی تظاهرات را گرفت، و مقامات پليس گزارش دادند چهار نفر کشته و چندين نفر از تظاهرکنندگان بازداشت شده اند (به بخش 1. الف رجوع شود). مقامات دولت های خارجی را برای تحريک ناآرامی ها مقصر دانستند.
...
دولت با توسل به قوه قهریه به تظاهرات چند هفته ای که به وسیله اعضای گروه قومی آذری بر پا شده بود پاسخ داد. علت تظاهرات اعتراض آمیز آنان انتشارکاریکاتور اهانت آمیزی در یک روزنامه نسبت به مردم آذری بود. دولت ابتدا تاکید کرد که کسی در جریان تظاهرات کشته نشده است اما در 28 ماه مه یک مقام پلییس قتل 4 نفر و مجروح شدن 43 نفر را در شهر نقده مورد تایید قرار داد. "
همچنین در این بیانیه به عربهای اهواز نیز اشاره داشته و قضایای مربوط به اعدام اعراب بی گناه را کنکاش کرده است.
در جایی با اشاره به فعالیت های مردم آذربایجان به دستگیری عباس لسانی و همچنین صالح کامرانی اشاره می کند:" در 3 ژوئن، به گزارش مطبوعات آذربایجان، عباس لیسانی، فعال مسائل قومی به دنبال تظاهرات اعتراض آمیزی دستگیر شد. بنا بر آنچه گزارش شده، لیسانی به "ُبه برپا ساختن اجتماعاتی علیه نظام" متهم گردید. براساس گزارش های رسیده او در 26 سپتامبر آزاد شد ولی در اول نوامبر بار دیگرتحت بازداشت قرار گرفت. لیسانی به خاطر "اشاعه تبلیغات ضد دولتی" به یک سال زندان محکوم شد ودر پایان سال همچنان در زندان استان اردبیل به سر می برد.
...
در 14 ژوئن، دولت صالح کامرانی، وکیل مدافع آذری تبار حقوق بشر را بدون اقامه هیچگونه اتهامی دستگیر کرد. به قرار گزارش های رسیده، کامرانی از چندین نفر، ازجمله عباس لیسانی، فعال آذری که در تظاهرات ماه می به وسیله اکثریت اذری در منطقه شمال غربی کشور، دستگیر شده بودند دفاع کرده بود. به خانواده کامرانی طی چندین روزهیچ اطلاعی از اینکه او را به کجا برده اند نرسید، اما بعدا اطلاع حاصل شد که او در زندان اوین به سر می برد. به گزارش عفو بین المللی، کامرانی در تاریخ 18 سپتامبر از اوین آزاد شد."
لازم به ذکر است که در این گزارش PKK به عنوان یک گروه تروریستی و همچنین دولت ارمنستان بعنوان متجاوز به خاک جمهوری آذربایجان شناخته شده است.
متن اصلی
ترجمه کامل
ادامه مطلب ...